Moet er persé een duidelijk probleem zijn voordat je je paard laat behandelen met Cranio Sacraal, lymfedrainage en/of massage? Nee, dat kan wel, maar je kan ook juist in minder duidelijke situaties en preventief kiezen voor een behandeling. Voordat een klacht ontstaat zijn er vooraf al de nodige signalen, soms klein en vaag, soms duidelijk. Paarden zijn over het algemeen dieren die voor de eigenaar doorgaan en veelal doen wat ze gevraagd wordt. Als er in het lichaam spanning of pijnlijke locaties ontstaan, dan gaat het paard nog grotendeels door, maar zal het paard al wel signalen afgeven. Deze signalen worden vaak weggezet onder de noemer ‘verzet’, ‘lastig’ of ‘hij wil niet’. Als we naar de signalen gaan kijken als communicatie van het paard, het paard wil ons namelijk iets duidelijk maken, dan kunnen we gaan luisteren, kijken, analyseren en begrijpen.
Voorbeelden van signalen die jouw paard afgeeft:
- narrig reageren bij het poetsen van specifieke plaatsen op het lichaam,
- gevoelig reageren en de rug wegdrukken tijdens het poetsen
- niet te pakken in de wei
- veel zwiepen met de staart tijdens de training
- loperig of juist heel traag zijn
- moeite hebben met of blokkeren op met name één hand in de bak/voltes/wendingen
- moeite met zijgangen of blokkeren
- moeite met galopperen, bokken etc.
- Zo zijn er legio issues waar je in het rijden en in de omgang tegenaan kan lopen en waarbij vaak geroepen wordt: hij moet het maar leren, gewoon doorpakken, aanpakken, wees maar streng, hij is gewoon lui of dwars e.d.
Ik vind het belangrijk dat duidelijk wordt dat we daarmee ons paard echt tekort doen. Laten we gaan kijken naar wat het paard ons probeert duidelijk te maken en wat hij nodig heeft. Ons paard wil graag met ons samenwerken en het goed doen, hij voelt zich graag trots en gewaardeerd, hij heeft graag samen plezier. En aan ons de taak om de taal van het paard goed te leren en te luisteren. Als wij ons paard en zijn behoeften (body & soul) goed leren begrijpen en inschatten, dan kunnen we veel ernstige(re) klachten voorkomen en kunnen we met veel meer plezier (en minder frustraties, die ik helaas toch veel zie bij ruiters) een team gaan vormen met ons paard.
Inzicht in het lichaam en begrijpen waarom hij ‘lastig’ doet bij oefeningen, maakt dat je met een behandeling in een vroeg stadium je paard kan ondersteunen in de ontwikkeling van zijn lichaam, de afvloeiing van spanning in zijn lijf, het oplossen van pijnlijke of strakke gebieden in het lichaam en het verbeteren van het immuunsysteem van je paard. Als er al een duidelijk probleem is en je paard is herstellende van een blessure, dan is het heel goed je paard te ondersteunen in het herstel. De blessure heeft vaak een onderliggende oorzaak, waarbij een bepaald gebied in het lichaam niet goed functioneert en het paard daardoor gaat compenseren en overbelasten. Met een behandeling help je je paard in het herstel en vergroot je de kansen op een blijvend herstel doordat je ook naar onderliggende oorzaken gaat kijken. Ook na een operatie is het heel goed je paard een handje te helpen. Een operatie is vaak ingrijpend op mentaal gebied en voor het hele fysieke systeem van het paard. Met cranio sacraal techieken en lymfedrainage kan je veel ontspanning brengen in het lichaam en het immuunsysteem ondersteunen en stimuleren.
Ik stel geen diagnoses en zal je bij twijfel doorverwijzen naar een dierenarts. Ook als ik dingen signaleer, waarbij ik denk dat een andere of tweede therapie jouw paard goed kan helpen verwijs ik door. Ik geloof in de kracht van het combineren en de krachten bundelen als behandelaars. Hier overleg ik graag met je over als dat zinvol blijkt, laten we vooral een open en brede blik houden.