Rijkunst
met Schwung
Instructie
Lesgeven, dat is voor mij: samen met een gemotiveerde ruiter en het paard werken aan begrip, communicatie en plezier in de training. Samen werken aan het verbeteren van de coördinatie, kracht en balans van het paard het leukste wat er is.
Als instructeur zien dat de ruiter groeit in gevoel, hulpen, techniek en inzicht in wat en waarom het paard iets doet (of misschien niet doet) is heel mooi. Als instructeur zien dat een paard vertrouwen krijgt, mee gaat denken, sterker en handiger wordt en ontwikkeld in balans, lossigheid, cadans en schwung is maakt het plaatje compleet.
Rijkunst met Schwung
Dressuurtraining
De dressuurtraining is gericht op het bevestigen en verbeteren van de balans en souplesse van het paard. Ik richt me op de verbeterpunten en neem de input van de ruiter mee in de les. Met de vastgestelde thema’s als leidraad werken we aan het soepeler maken van het paard door middel van buigingsoefeningen en zijgangen, op het niveau waar jij en je paard aan toe zijn. We werken aan het verbeteren van de draagkracht van de achterhand met de oefeningen die bij jouw paard passen. Kracht, souplesse en coördinatie zijn sleutelwoorden voor fijn rijden. Als rode draad door de les is er aandacht voor de houding, hulpen, timing en feeling van de ruiter. Ik vind het belangrijk dat je begrijpt waarom ik kies voor bepaalde oefeningen, overgangen e.d. Ik leg dat zoveel mogelijk uit en als jij vragen hebt of meer wilt weten dan is daar altijd ruimte voor. Communicatie, plezier, begrip en groei zijn de basis voor een goede samenwerking tussen ruiter, paard en instructeur.
Werken aan de hand
Longeren
Zitles
Er is tijdens mijn lessen altijd veel aandacht voor houding en zit. Je kan specifiek voor houding en zit een aparte les krijgen met een handige opbouw om alleen de focus op de zit te hebben en deze te verbeteren. Zo kan ik ruiters begeleiden met het aanleren van de basis van een correcte zit en de zit en hulpen verbeteren voor de meer ervaren ruiters. Deze les wordt aan de longeerlijn gedaan, zodat de ruiter alle aandacht aan de eigen balans en oefeningen kan besteden. De volgende onderdelen komen in ieder geval voorbij:
- De correcte loodlijn
- Een ontspannen en neutrale houding van lichaam, hoofd, armen en benen
- Verschillende soorten zitten
- Ritme oefeningen
- De correcte lichaamsdraai