Rijkunst
met Schwung

Instructie

Lesgeven, dat is voor mij: samen met een gemotiveerde ruiter en het paard werken aan begrip, communicatie en plezier in de training. Samen werken aan het verbeteren van de coördinatie, kracht en balans van het paard het leukste wat er is.

Als instructeur zien dat de ruiter groeit in gevoel, hulpen, techniek en inzicht in wat en waarom het paard iets doet (of misschien niet doet) is heel mooi. Als instructeur zien dat een paard vertrouwen krijgt, mee gaat denken, sterker en handiger wordt en ontwikkeld in balans, lossigheid, cadans en schwung is maakt het plaatje compleet.

Rijkunst met Schwung

Schwung is het gemak, de flair, souplesse en kracht waarmee je paard zich beweegt. Daar werk ik met jou natuurlijk graag aan, jouw paard fijn in zijn lijf met een schwung passend bij zijn type en exterieur, zodat de harmonie met het paard en de beweging blijft. Schwung is ook bezieling, enthousiasme, onbevangenheid, toewijding, ijver. Dit zijn de eigenschappen die ik graag meeneem in het lesgeven. Ik ga er echt voor en waardeer een dergelijke betrokkenheid bij de ruiter ook enorm.

Dressuurtraining

De dressuurtraining is gericht op het bevestigen en verbeteren van de balans en souplesse van het paard. Ik richt me op de verbeterpunten en neem de input van de ruiter mee in de les. Met de vastgestelde thema’s als leidraad werken we aan het soepeler maken van het paard door middel van buigingsoefeningen en zijgangen, op het niveau waar jij en je paard aan toe zijn. We werken aan het verbeteren van de draagkracht van de achterhand met de oefeningen die bij jouw paard passen. Kracht, souplesse en coördinatie zijn sleutelwoorden voor fijn rijden. Als rode draad door de les is er aandacht voor de houding, hulpen, timing en feeling van de ruiter. Ik vind het belangrijk dat je begrijpt waarom ik kies voor bepaalde oefeningen, overgangen e.d. Ik leg dat zoveel mogelijk uit en als jij vragen hebt of meer wilt weten dan is daar altijd ruimte voor. Communicatie, plezier, begrip en groei zijn de basis voor een goede samenwerking tussen ruiter, paard en instructeur.

Werken aan de hand

Tijdens het werk aan de hand gaan we op een rustige manier het paard onbelast gymnastiseren en sterker maken, eerst in stap en later ook in draf. In de eerste lessen starten we met eenvoudige overgangen, zoals halt, stap, achterwaarts en het aanleren van een zijgang, zoals schouderbuitenwaarts, schouderbinnenwaarts en wijken. Het doel is aan de hand alle zijgangen te beheersen in stap en draf en op termijn ook te werken naar de piaffe en galop. Galop en piaffe aan de hand is voor paarden, die verder in de training zijn goed voor verzameling en het ontwikkelen van kracht. Werk aan de hand is een aanvulling op het rijden en brengt vaak veel voordelen mee voor het trainen onder het zadel. Je paard leert eerst onbelast de oefeningen met de juiste balans en coördinatie, dit maakt het later onder het zadel makkelijker om de oefeningen goed te rijden. Als ruiter ontwikkel je ook je ruitergevoel, je inzicht en je conditie door het werk aan de hand. Een win-win situatie!

Longeren

Longeren is een hele goede manier van beweging geven, mits je het op een juiste wijze en niet te lang doet. Anders kan longeren zelfs zeer belastend zijn. Ik werk met de enkele longe aan een touwtje of bijzet en bevestig de longe op een positie met de meeste gunstige inwerking voor wat het paard nodig heeft. Ik let op de positie en de hulpen van de longeur en we werken aan een voorwaarts paard dat de aanleuning opzoekt. Daarvanuit kunnen we verder werken aan de juiste buiging en balans op de volte. Als de basis goed is kan je ook verder werken aan schakelen, meer verzameling, (moeilijkere) overgangen en bijvoorbeeld het longeren aan de dubbele longe. Longeren is erg goed om steeds beter te leren kijken naar je paard (analyseren en beoordelen) en voor het onbelast trainen.

Zitles

Er is tijdens mijn lessen altijd veel aandacht voor houding en zit. Je kan specifiek voor houding en zit een aparte les krijgen met een handige opbouw om alleen de focus op de zit te hebben en deze te verbeteren. Zo kan ik ruiters begeleiden met het aanleren van de basis van een correcte zit en de zit en hulpen verbeteren voor de meer ervaren ruiters. Deze les wordt aan de longeerlijn gedaan, zodat de ruiter alle aandacht aan de eigen balans en oefeningen kan besteden. De volgende onderdelen komen in ieder geval voorbij:

  • De correcte loodlijn
  • Een ontspannen en neutrale houding van lichaam, hoofd, armen en benen
  • Verschillende soorten zitten
  • Ritme oefeningen
  • De correcte lichaamsdraai

Het is altijd mogelijk zelf input te leveren of werkpunten/vragen aan te brengen, die ik tijdens de training mee zal nemen. We zullen samen de doelen die je voor het rijden hebt duidelijk stellen en bekijken welke wegen we naar het einddoel kunnen bewandelen. Hiernaast zal ik per les inspelen op het paard en de situatie en daarom is het ook belangrijk flexibel te blijven in het ‘lesplan’.